دکتر حسین بیگلر ی رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه
علوم پزشکی کرمانشاه در برنامه زنده رادیویی کارمیشن در خصوص مسمومیتهای غذایی و
راههای پیشگیری از آن گفت با گرم شدن هوا امکان فساد مواد غذایی بالاتر میرود و انواع
میکروبها شامل باکتریها ، قارچها ، ویروسها و انگلها میتوانند قابلیت فعالیت
بیشتری پیدا کنند.
وی
گفت شایعترین موضوع فصل تابستان که در کنار گرمازدگی رخ میدهد بروز مسمومیتهای غذایی
است که با چند کار ساده میتوان احتمال آن را به حداقل رساند از جمله شستشوی مکرر دستها
با صابون در طول روز خصوصاً برای کودکان بسیار پیشگیرانه است.
دکتر بیگلری گفت توصیه می شود مواد غذایی را طولانی مدت خارج از
یخچال قرار ندهید و نهایتا ظرف مدت کمتر از دو ساعت در یخچال قرار بگیرد. هرگزکنسرو
باد کرده و مواد غذایی تاریخ مخدوش استفاده نشود برخی مواد غذایی مانند سالاد الویه نیز خصوصا در فصل
گرم به سرعت فاسد میشود.
وی در
خصوص علایم آن گفت مسمومیت غذایی علائمی مثل اسهال ، تهوع ، دل درد ، دل پیچه ، ضعف و خستگی دارد و ممکن
است همراه با گرمازدگی باشد .
رئیس دبیرخانه
کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه با اشاره به اینکه نان زمانی که از نانوایی تهیه میشود تا نگهداری
و انتقال آن به منزل مهم است توصیه کرد نان ترجیحا در داخل پارچه نگهداری شود و در
فریزر در کنار سایر مواد غذایی قرار نگیرد.
دکتر
بیگلری گفت متاسفانه ماندگاری نان با کیفیت کم ، طولانی مدت نیست. به عنوان یک مطالبه
عمومی انتظار داریم با همکاری سایر دستگاهها کیفیت نان مصرفی مردم افزایش یابد.
ایشان با اشاره به اینکه معمولا هنگام مسافرت
در تابستان احتمال بروز مسمومیتهای غذایی بیشتر است تاکید کرد شستشوی سبزیجات و میوهها
در فصل تابستان بسیار مهم است و علاوه بر شستشو باید مراحل ضد عفونی وگند زدایی هم
انجام شودتا امنیت غذایی مسافرین تامین گردد.
اگر علائمی مثل اسهال و استفراغ رخ داد خود درمانی
نکنیم و ترجیحا از مصرف مواد قندی خودداری
شود.
وی
خاطر نشان کرد در بیشتر مواقع سالمندان و کودکان آسیب پذیرتر هستند و درصورت بروز مسمومیت و اسهال و استفراغ از محلولهای
خوراکی ، آب و املاح معدنی استفاده شود و اگر موارد شدید شد حتماً به پزشک معالج مراجعه
شود. دقت شود مواد غذایی در طول روز در مقابل نور مستقیم آفتاب به مدت طولانی قرار
نگیرند.
هر مسمومیت غذایی الزاما نیاز به
سرم درمانی ندارد و منطقی است از سرم درمانیهای
غیر ضروری خودداری شود.
وی با
اشاره به اینکه پخت مواد غذایی باید کامل صورت گیرد گفت از خرید گوشتهای بین جاده خودداری
شود و موارد تخلفات احتمالی به سامانه بهداشت کشوری و رایگان بهداشت کشور ۱۹۰ گزارش
داده شود گوشت قبل از مصرف به مدت حداقل 24 ساعت در دمای صفر تا چهار درجه یخچال
نگهداری و سپس مصرف شود .لبنیات حتما به شکل پاستوریزه مصرف شود و شیر نیز ابتدا
جوشانده و سپس مصرف شود.
وی
گفت مسمومیت با مواد غذایی می تواند در مواردی بسیار خطرناک باشد مثل کنسرو باد کرده
و تاریخ مصرف گذشته که خطر بیماری بوتولیسم با علایم فلج عضلات یا مرگ و میر را به
دنبال خواهد داشت .
مسمومیتهای
غذایی می تواند چندین بار رخ بدهد و یا میکروبها قوی باشند مثل باکتری هلیکوباکتر
که میتواند باعث زخم معده و خطر بروز سرطان معده و دستگاه گوارش در سالهای آتی شود.
هلیکو
باکتر نوعی باکتری است که در اثر رعایت عدم رعایت نکات بهداشتی و برخی از مواد غذایی
آلوده وارد دستگاه گوارش میشود این باکتری اگر به موقع درمان نشود در دراز مدت خطر
ایجاد آسیب جدی به دستگاه گوارش را خواهد داشت.
وی در
خاتمه با اشاره به اینکه خانوادهها و والدین
نقش مهمی در خصوص پیشگیری از بروز مسمومیتهای غذایی دارند تاکید
کرد درمانهای خودسرانه صورت نگیرد.