فرآیندی
سازمان یافته است که طی آن جامعه و سازمان های مرتبط ضمن تبادل اطلاعات و دانش،
تجربیات خود را به اشتراک گذاشته و طی آن سیاست های مناسب سلامت محور جامعه
پیشنهاد و ارائه می شود. و اولویت های سلامت محور که از طریق مجامع سلامت محلات و
با استفاده از ظرفیت های محلات قابل حل نیست در این مجامع مطرح و جهت پیگیری به
تصویب می رسد. انواع مجامع سلامت عبارتند از: مجمع سلامت محلات، مجمع سلامت
شهرستان، مجمع سلامت استان، مجمع سلامت ملی
شیوه نامه برگزاری مجمع سلامت استان[۱]
مقدمه و ضرورت شکل گیری
مطالعات متعدد در حوزه سلامت نشان میدهند نهادها و سازمانهای دولتی و غیردولتی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی نقش اساسی در ارتقای سلامت جامعه و محیط زندگی به عنوان عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت دارند. به طوری که در برخی از اسناد
بین المللی سهم آنها برای تأمین سلامت جوامع تا ۷۵ درصد برآورد میشود. بنابراین رسیدن به اهداف جامع و کامل سلامت مردم نیازمند مسئولیتپذیری و پاسخگویی اجتماعی همه بخشهای توسعه برای سلامت است. با عنایت به اسناد بالادستی که ذیلاً به آنها اشاره میشود و همچنین به استناد دستور رئیس محترم جمهور در اولین مجمع ملی سلامت مورخ ۰۸/ ۱۲/ ۱۳۹۵ که طی نامه شماره ۱۶۴۵۸۴ مورخ ۲۴/ ۱۲/ ۱۳۹۵ ابلاغ و پیگیری گردیده است، تشکیل و برگزاری مجمع سلامت استان و شهرستان برنامهریزی میشود.
اسناد بالا دستی
۱. بندهای (۲) و (۱۱) سیاستهای کلی سلامت مبنی بر «تحقق رویکرد سلامت همهجانبه و انسان سالم در همه قوانین، سیاستهای اجرایی و مقررات» و «افزایش آگاهی، مسؤولیتپذیری، توانمندی و مشارکت ساختارمند و فعالانه فرد، خانواده و جامعه در تأمین، حفظ و ارتقاء سلامت با استفاده از ظرفیت نهادها و سازمانهای فرهنگی، آموزشی و رسانهای کشور تحت نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی»،
۲. چشم انداز نظام سلامت یعنی دستیابی به جایگاه اول شاخصهای سلامت در منطقه آسیای جنوب غربی،
۳. مواد مرتبط در سند حقوق شهروندی به ویژه بند (الف) (حق حیات، سلامت و کیفیت زندگی) و بند (ع) (حق محیط زیست سالم و توسعه پایدار)،
۴. ابلاغیه شماره ۱۱۷۸/۱۰۰ مورخ ۱۴/۱۲/۱۳۹۵ وزیر محترم بهداشت درمان و آموزش پزشکی و دبیر شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور مبنی بر مکلف بودن استانداران و فرمانداران سراسر کشور به برگزاری سالیانه مجامع سلامت در استان.
این دستورالعمل به جهت تعیین اصول و شرایط برگزاری مجمع سلامت استان و شهرستان با حضور حداکثری ذیربطان و ذینفعان حوزه سلامت تدوین گردیده است.
ماده ۱- تعاریف
۱. مجمع سلامت استان: عبارت است از سازماندهی مبتنی بر فرآیندهای اجتماعی، مشارکتی و نظاممند باحضور ذیربطان از بخشهای دولتی و غیردولتی در سطح استان و شهرستان که سالانه با حضور حداکثری مسئولین استانی و ذیربطان سلامت برای تبادل دانش، نظرات و تجربیات، یادگیری جمعی و گفتمانسازی درباره رویکرد سلامت همهجانبه و انسان سالم، تبیین اولویت های سلامت و حمایتطلبی برای آنها برگزار میشود و در نهایت منجر به توصیههای سیاستی عمومی سالم[۲] میگردد.
۲. موضوع اصلی یا گفتمان غالب مجمع[۳]: موضوعی است که باتوجه به اولویتهای مجمع ملی سلامت و با استفاده از مطالعات و مستندات و همچنین نگرانیها و نظرهای کارشناسی و مستندات حوزههای مختلف سلامت و گزارش های مردمی از اهم مشکلات و چالشهای سلامت استان شناسایی و پس از اولویتبندی توسط دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی اعلام میشود.
۳. جشنواره تعهد و مسئولیت اجتماعی سلامت در سطح استان: فرآیندی است که طی آن براساس «ابزار سنجش مسئولیتپذیری و پاسخگویی اجتماعی برای سلامت» و دستورالعمل اجرایی آن میزان تعهد و مسئولیت اجتماعی سلامت نهادهای مختلف صنعتی و خدماتی استان رتبه بندی میشود و در مجمع استانی از آنها تقدیر به عمل میآید.
۴. مرکز تحقیقات مولفههای اجتماعی موثر بر سلامت: واحدی پژوهشی زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان است که با کمک سایر محققان و مراکز تحقیقاتی ملی و استانی درباره تعیینگرهای اقتصادی و اجتماعی سلامت در سطح استان پژوهش و مطالعه کرده و ذی نففعان مرتبط را آموزش میدهد.
۵. کارگروه فرهنگی ، اجتماعی ، سلامت ، زنان و خانواده : یکی از کارگروههای تخصصی- مشورتی ذیل شورای برنامهریزی و توسعه استان است که مسئولیت هماهنگی و مدیریت فرآیند برنامهیزی و استقرار سیاستهای ملی سلامت و امنیت غذایی را در سطح استان به عهده دارد.
ماده ۲- اهداف مجمع
۱. تسهیل دستیابی کشور به جایگاه اول شاخصهای سلامت و عدالت در سلامت،
۲. افزایش آگاهی، مسؤولیتپذیری و پاسخگویی اجتماعی، توانمندی و مشارکت ساختارمند و فعالانه فرد، خانواده و جامعه در تأمین، حفظ و ارتقاء سلامت،
۳. شناسایی و تقدیر از برترینهای سلامت بر اساس سنجههای جشنواره تعهد و مسئولیت اجتماعی سلامت.
ماده ۳- وظایف
مجمع سلامت استان با هدایت و همکاری دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی به منظور کمک و جلب مشارکت حداکثری ذیربطان و ذینفعان حقوقی و حقیقی از بخشهای دولتی و غیردولتی (عمومی، خصوصی، تعاونی، مردمنهاد) برای توسعه سلامت همهجانبه وظایف زیر را به عهده دارد:
۱. تبیین محوریت سلامت در اهداف توسعه پایدار استان،
۲. نهادینهسازی رویکرد مولفههای اجتماعی موثر بر سلامت و اهمیت سلامت در همه سیاستهای استان،
۳. تبیین و پیگیری اهداف، سیاستها و برنامههای ملی حوزه سلامت در استان،
۴. تبیین اهداف در اولویت و سیاستهای پیشنهادی سلامت استان و وظایف سازمانهای مرتبط در این خصوص،
۵. هم راستاسازی اقدامات سلامت استان مبتنی برشواهد،
۶. جلب مشارکت، تسهیل، نهادینهسازی و توسعه مشارکت مردم و همکاریهای فرابخشی برای سلامت در استان،
۷. ارایه بازخورد به اقدامات سلامت انجام شده در استان،
۸. شناسایی، رتبهبندی و تقدیر از سازمانها، صنایع و دستگاههای مسئولیتپذیر و پاسخگو در برابر سلامت استان.
ماده ۴- ارکان
به منظور دستیابی به اهداف مجمع سلامت استان، و با توجه به ظرفیتهای ساختاری قانونی و مقرراتی موجود در استان، ارکان برگزارکننده مجمع سلامت استان به شرح زیر است:
۱. کمیته برنامه ریزی
۲. کمیته اجرایی
این دو کمیته در ذیل دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان تشکیل میگردند.
کمیته برنامه ریزی
کمیته برنامه ریزی به منظور برنامهریزی، بررسی اولویتها و تعیین گفتمان غالب مجمع استان و همچنین جشنواره تعهد و مسئولیت پذیری اقدام به برگزاری جلسات هم اندیشی با اعضای منتخب و اعضای خانه مشارکت سلامت استان نموده و نتیجه را جهت تصویب به دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی ارائه می نماید.
وظایف کمیته برنامه ریزی
۱. تلفیق نظرات/ توصیه های سیاستی پیشنهاد شده از نشستهای علمی و کارشناسی،
۲. تهیه دستورکار اجرای مجمع استان جهت ارایه به دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی برای بررسی و ورود به مرحله سیاستگذاری در شورای برنامهریزی و توسعه استان و ارایه گزارش عملکرد به مجمع سلامت استان در سال بعد.
تبصره : این کمیته موظف است موضوعاتی را که باید در مجمع سلامت مطرح شود از طرف ذیربطان فردی و سازمانی دریافت و ثبت کند و با معیارهایی همچون فوریت موضوع، وسعت اثر بر سلامت شهروندان، وجود راهحل و امکان پذیری اجرایی، آنها را غربالگری و به دبیرخانه پیشنهاد نماید.
کمیته اجرایی
وظایف این کمیته مترتب بر وظایف دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی (ساغ) بوده و عبارت است از:
۱. انجام هماهنگی و اجرای مجمع سلامت استان؛ و ارایه بازخورد به ذیربطان سلامت در استان و دبیرخانه مجمع ملی سلامت در کشور.
اعضای مجمع سلامت استان
با توجه به وظایف مجمع سلامت استان ، عضویت و حضور افراد حقیقی و حقوقی از گروه های زیر در مجمع الزامی است:
۱. اعضای شورای اداری استان همراه با معاونین و مدیران ارشد مربوطه،
۲. اعضای شورای برنامه ریزی و توسعه استان همراه با معاونین و مدیران ارشد مربوطه،
۳. اعضای کارگروههای تخصصی ذیل شورای برنامهریزی و توسعه استان،
۴. وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی و یا نماینده (گان) وی (دانشگاه برگزارکننده مجمع از یک ماه قبل هماهنگی لازم جهت حضور وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی و یا نماینده/گان وی را انجام می دهد)،
۵. اعضای کمیته پیوست سلامت، اعضای شورای تحقیقات نظام سلامت و همچنین اعضای کمیتههای فنی وابسته به کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی استان،
۶. روسای مراکز تحقیقاتی علوم پزشکی در استان،
۷. روسای انجمن های علمی علوم پزشکی در استان،
۸. روسای نظام پزشکی، نظام پرستاری و نظام روانشناسی و مشاوره در استان،
۹. روسای اسبق دانشگاه/ دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان،
۱۰. روسای دانشگاه ها/دانشکدههای غیرعلوم پزشکی دولتی و غیردولتی در مرکز استان،
۱۱. روسای مراکز تحقیقاتی غیرعلوم پزشکی همکار مرکز تحقیقات مولفههای اجتماعی موثر بر سلامت استان،
۱۲. اعضای خانه مشارکت مردم در سلامت استان،
۱۳. روسای سازمانهای مردمنهاد و خیریههای سلامت ثبت شده در مرکز استان،
۱۴. مجمع نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی،
۱۵. نماینده ولی فقیه و امام جمعه مرکز استان،
۱۶. مجمع ائمه جمعه و جماعات استان،
۱۷. رئیس حوزه علمیه استان،
۱۸. رییس و اعضای شورای اسلامی استان،
۱۹. شهردار شهر مرکز استان و معاونین وی،
۲۰. چهره های ماندگار، فرهیختگان، هنرمندان و معتمدین نامآور استان،
۲۱. رئیس اتاق اصناف، بازرگانی، کشاورزی و خدمات استان،
۲۲. رئیس اتاق تعاون استان،
۲۳. روسای صنایع، کارخانجات و بنگاههای تولیدی و اقتصادی استان به انتخاب استانداری،
۲۴. سایر افراد به پیشنهاد دبیر مجمع و یا مواردی که مطابق دستورالعمل ملی در سامانه شرکت در مجمع یا جشنواره ثبت نام کردهاند.
ماده ۵- مراحل و فرآیند برگزاری مجمع سلامت استان
۱. کمیته برنامه ریزی با حمایت دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان و با کمک مرکز تحقیقات مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت[۴] و با توجه به اولویتهای مجمع ملی سلامت و با استفاده از مطالعات و مستندات و همچنین نگرانیها و نظرهای کارشناسی و مستندات حوزه های مختلف سلامت و گزارشهای واصله از خانه مشارکت مردم در حوزه سلامت، اهم مشکلات و چالش های سلامت استان را شناسایی و پس از برگزاری نشستهای کارشناسی لازم اولویتبندی نموده و با تایید رییس دانشگاه (دبیر مجمع) موضوع اصلی یا گفتمان غالب مجمع سلامت را برای تعیین شعار به دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان ارایه مینماید.
۲. موضوع اصلی یا گفتمان غالب مجمع سلامت استان به عنوان محور سخنرانیها، سیاستگذاریها، برنامهها و اقدامهای فرابخشی سلامت استان در طول یک سال قرار میگیرد.
تبصره - گفتمان غالب فعلاً فقط در سطح استان تعیین میشود.
لازم به ذکر است که گفتمان غالب به عنوان یک گفتمان اجتماعی در سطح استان و در کلیه سطوح اعم از مدیران ارشد، تشکلهای مردمی، گروههای اجتماعی و ... باید گسترش یابد. همچنین این گفتمان بایستی به عنوان یک مطالبه اجتماعی در نشستهای عمومی از جمله در مراسم نماز جمعه به تناوب مطرح شود.
۳. برنامه پیشنهادی مجمع سلامت استان؛ شامل: «تعیین موضوع اصلی یا گفتمان غالب سلامت استان»، «زمان برگزاری»، «مدعوین و شرکتکنندگان»، «سخنرانان»، «محل تأمین اعتبار برگزاری مجمع»، «نحوه تعیین و تقدیر از برگزیدگان جشنواره مؤلفههای اجتماعی موثر بر سلامت»؛ بوده که توسط کمیته اجرایی/ دبیرخانه سلامت امنیت غذایی تهیه میشود و پس از تأیید و تصویب در جلسه کارگروه فرهنگی ، اجتماعی ، سلامت ، زنان و خانواده ؛ توسط استاندار به رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان به جهت اجرا ابلاغ میگردد.
۴. کمیته اجرایی مجمع، با همکاری سایر دستگاهها و با استفاده از ظرفیت صدا و سیمای مرکز استان و سایر رسانههای محلی بایستی ترتیبی اتخاذ نمایند تا به روشهای مختلف نسبت به انعکاس اجتماعی این رویداد (برگزاری مجمع) اقدام شود.
۵. در صورت لازم کمیته برنامه ریزی/ دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی موظف است با هماهنگی استانداری و فرمانداران و خانه مشارکت مردم در حوزه سلامت شیوهنامه برگزاری مجمع سلامت شهرستان شامل زمان و شرکتکنندگان را تعیین و ابلاغ نماید.
تبصره ۴- حضور استاندار و رئیس دانشگاه علوم پزشکی مرکز استان و یا نمایندگان آنها در مراسم مجمع سلامت شهرستان ضروری است.
۶. کمیته اجرایی/ دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان موظف است بر اساس دستورالعمل «جشنواره مؤلفههای اجتماعی مؤثر بر سلامت» که توسط دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ابلاغ میشود، نسبت به ارزیابی و معرفی دستگاهها و سازمانهای مسئولیتپذیر و پاسخگو برای سلامت در سطح استان اقدام نموده و در مراسم مجمع سلامت استان از عملکرد آنان تقدیر نماید.
۷. کمیته برنامه ریزی/ دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان موظف است براساس گفتمان غالب تعیین شده؛ برنامههای عملیاتی مشارکتی فرابخشی را با استفاده از تمام ظرفیتهای خود مانند (خانه مشارکت مردم و شورای پیامگزاران سلامت) پیشنویس کرده و در نشستهای جانبی مجمع سلامت استان نهایی و در بیانیه پایانی مجمع بیاورد.
۸. استانداری از طریق سازمان برنامه و بودجه استان حمایت مالی لازم را با استفاده از ردیفهای بودجه دستگاههای مرتبط برای اجرای برنامه های عملیاتی مشارکتی فرابخشی در طول سال به عمل میآورد.
۹. دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان موظف است گزارش برگزاری مجمع سلامت استان و مجامع سلامت شهرستان را حداکثر تا یک ماه پس از برگزاری به دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ارسال نماید.
۱۰. دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان موظف است گزارش پایش و ارزشیابی برنامههای مورد تایید مجمع سلامت استان و مجامع سلامت شهرستانها را برای ارایه در مجامع سال بعد آماده نماید.
تبصره ۱: میزان پیشرفت در اجرای برنامههای عملیاتی فرابخشی مرتبط با گفتمان غالب سال مجمع سلامت استان و شهرستان یکی از مبانی ارزیابی سالیانه سلامتمحوری استانداران و فرمانداران توسط وزارت کشور خواهد بود.
تبصره ۲: برای کمک به اجرای این شیوه نامه در برگزاری مجامع استانی سلامت، نظام نامه استانی مدیریت سلامت همهجانبه و شیوه نامههای آن (موضوع ابلاغیه مشترک وزرای کشور و بهداشت و درمان و آموزش پزشکی) و اصلاحات بعدی آن قابل بهرهبرداری خواهد بود.
ماده ۶- زمان و مکان برگزاری مجمع سلامت استان و شهرستان
۱. با توجه به اینکه مقرر است «مجمع ملی سلامت» طی هفته سلامت در اردیبهشت ماه هرسال برگزار شود. لازم است مجمع سلامت استان و نشستهای جانبی آن، هرساله یک بار و در فصل زمستان (اواخر بهمن و اوایل اسفند ماه) برگزار شود.
۲. زمان برگزاری مجمع سلامت شهرستانها در هر استان باید به نحوی تدوین گردد که امکان حضور استاندار، رئیس دانشگاه علوم پزشکی، معاون و مدیران ارشد سایر بخشها فراهم گردد.
۳. زمان مجمع سلامت استان همراه با برنامه زمانبندی مجمع سلامت شهرستانها باید حداقل یک ماه قبل از برگزاری به اطلاع دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی برسد.
تبصره:با توجه به ضرورت برگزاری مجامع سلامت شهرستان پیش از مجامع سلامت استان، لازم است مجامع شهرستانی هر ساله یک بار و در فصل پاییز برگزار شود.
۴. با توجه به امکانات موجود در هر استان و ضرورت هماهنگی میان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان و استانداری؛ محل برگزاری مجمع یکی از سالنهای همایش سطح استان خواهد بود که قابلیت لازم برای حضور کلیه ذیربطان و ذینفعان سلامت استان را داشته باشد.
ماده ۷- خروجیهای مورد انتظار از برگزاری مجمع سلامت استان
۱. بیانیه پایانی مجمع سلامت استان، باید ضمن تبیین گفتمان غالب سالیانه سلامت استان، با اشاره به نکات کلیدی و مداخلهای؛ بر نقش ذینفعان تاکید داشته و برای سطوح مختلف اجرایی و همچنین تشکلهای و گروههای اجتماعی تعهد ایجاد نماید.
۲. معرفی دستگاهها و سازمانهای برتر استانی، و گزارش سالیانه آموزش و ترویج مسئولیتپذیری و پاسخگویی اجتماعی برای سلامت توسط سازمانها و صنایع استان بایستی به عنوان مطالبه اجتماعی نظام سلامت و ادارات مربوطه در دانشگاه علوم پزشکی استان، تهیه و به طور مستمر مورد پیگیری قرار گیرد.
۳. مستندات حاصل از فرآیند برگزاری مجمع سلامت استان (و شهرستانها) باید به صورت مناسب با توجه به ابتکارات محلی تهیه و ضمن مستندسازی به نحو شایستهای در اختیار عموم مردم قرار گیرد.
[۱] این دستورالعمل در ۷ ماده و ۸ تبصره تهیه و در تاریخ۱۷/۸/۱۳۹۶ به تایید مشترک دبیر شورای عالی سلامت و امنیت غذایی (وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی) و وزیر کشور رسیده است و برای اجرا ابلاغ شده است.اصلاح کنونی صرفا در راستای تغییر جایگاه دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی می باشد.